e-SosyalBen, SosyalBen Vakfı’nın çalışmalarında öncelik verdiği, üzerine fikir geliştirdiği ve Covid-19 sürecinde fiziki çalışmaların durmasıyla birlikte krizin fırsata dönüştürülmesi ile hayata geçirilmiş bir kavramdır.
Yeni neslin sivil toplum kuruluşu SosyalBen Vakfı olarak, e-SosyalBen aracılığıyla, online sistem üzerinden e-Gönüllülük kapsamında bireylerin uzmanlıklarını toplumsal fayda ile buluşturmalarına olanak sağlayarak e-Gönüllülük çalışmaları çerçevesinde SosyalBen Çocuklarına ulaşmaya devam etmekteyiz.
Aslen İstanbul'dan olan Kaan, 2014 yılında Jacobs Üniversitesi Bremen'den Küresel Ekonomi ve Yönetim alanında lisans derecesi ile mezun olmuştur. Google ve Türkiye Basketbol Federasyonu'ndaki stajlarının ardından; Kaan, kişisel hedefini, insanların hayatlarını daha iyi hale getirmek için yeni teknolojilerden yararlanma olarak belirledi. Bunu göz önünde bulundurarak Mayıs 2015'te LinkedIn'e katıldı. O zamandan beri Kaan, LinkedIn ile dijital satışı benimseyerek NAMER ve EMEA'daki B2B işletmelerin daha fazla ve daha iyi satış yapmalarına yardımcı olmaya kendini adamıştır. Kaan, profesyonel alanının dışında, bir Türk spor işletmesi podcast'inin ortak sunucusu. Şu anki boş zaman takıntısı Galatasaray, Rusça öğrenmek ve İtalya'da triatlon için hazırlık yapmak. Ayrıca tohum aşamasındaki girişimlere ve kar amacı gütmeyen bir Türk kuruluşuna GTM stratejileri konusunda danışmanlık yapmaktadır.
Türkiye’de ilk defa SosyalBen Vakfı çalışmalarıyla toplumla buluşan e-Gönüllülük; dijital gönüllülük olarak da bilinen ve online erişimi olan herkesin sivil toplum çalışmalarına ortak olabilmesi için yeni bir yol olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireylerin birbirine daha kolay ulaşıp, hem de etki alanlarını çevresinin ötesine taşıdığı, iyiliği bulaştırdığı dijital bir süreç olarak tanımlanabilir. Avrupa Parlamentosu’nun da iki yıldır gündeminde olan ve uluslararası alanda örnekleri olan e-gönüllülüğün Türkiye'deki uygulanmasına öncülük etmek sivil toplum kuruluşları ve kurumsal firmalar adına oldukça önemlidir.
e-Gönüllülük çalışmaları gönüllülüğün mekan ve zaman engellerini ortadan kaldırarak fırsat eşitliği anlamında da önemli bir platform yaratmaktadır. Webte gönüllü olmak, gönüllülük gibi; özgeciliğe, diğer insanlara yardım etme isteğine, çevreleyen alanın iyileştirilmesine ve zamanımızı ve becerilerimizi özverili bir şekilde kullanmaya hazır olma durumuna dayanmaktadır.
45 gün açık kalan e-Gönüllülük başvuru formu üzerinden 970 başvuru alınmıştır. Yapılan gönüllü adayı görüşmelerinin ardından oryantasyon ve eğitime alınan bireyler SosyalBen Vakfı e-Gönüllüsü olmaya hak kazanmıştır.
Dijital Saha; günümüze kadar tecrübe edinilmiş saha faaliyetlerinin ve biçimlenmiş atölye programlarının ortak bir ürünü olarak, 7 – 13 yaş arası çocukların gelişimine katkı sağlayacak videoların hazırlanması ile oluşmuştur. Bu çalışma özendirici ve kapsayıcı bir içerikle hazırlanarak, ulusal ölçekte yaygınlaşabilen, kolayca takipçisinin uygulayabileceği ve motivasyon arttırıcı niteliklere uygun olarak şekillendirilmiştir. SosyalBen e-gönüllülülerinin dahil olduğu Dijital Saha kapsamında hazırlanılan atölye videoları, basın desteği ve geçmiş çalışmaların sağlamış olduğu öğretmen ve veli ağı sayesinde çocuklara ulaştırılmıştır. Atölye çalışmalarının küçük birer tanıtımı şeklinde tasarlanan eğitim içerikleri, geliştirilebilir taraflarının yanında SosyalBen faaliyetlerinin yeni bir saha kolu olarak kurumun amaçlarına yönelik uygulama politikalarına dahil olmuştur.
Dijital Sahalarımızı Takip etmek için YouTube Kanalımıza Abone Olun!
SosyalBen Vakfı & Minika Dijital Saha Videoları
Digital Camping for Community; Ülkemizi ve dünyayı derinden etkileyen pandemi nedeniyle uyguladığımız sosyal izolasyon sürecinin içerisinde özellikle 14-25 yaş arasındaki gençlerin toplumsal fayda üretme çabasının sekteye uğramaması ve sürdürülebilirliği için farklı okullardan ve şehirlerden Digital Camping For Community ile 14-25 yaş aralığındaki gençler ‘’Gönüllülük vs e-Gönüllülük’’,’’Dijitalleşen Dünyada Sosyal Girişimcilik’’ ve ‘’Bir İş/Kariyer olarak Sosyal Girişimcilik’’ komiteleri hakkında sorun analizi, çözüm önerileri, çözümlerin raporlandırılması için dijital ortamdan bir araya gelmiştir.
Digital Camping For Community, 2 aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Komitelerin ilgili webinarlarının ardından, çalıştay gruplarının bir araya gelmesi ile tamamlanmıştır. Çalıştay süresince katılımcılar kendi komitelerinin çözüm gruplarında yer almalarının yanı sıra gün akışı içerisinde ‘’Bireysel Gönüllülük’’,’’Kurumsal Gönüllülük’’,’’Global Gönüllülük’’ üzerine uzman konuklarla bir araya gelmişlerdir.
Son olarak genel bir değerlendirme yaparak dijital kampı tamamlayan gençlerin yorumları rapor içerisinde ‘’Digital Camping For Community Katılımcı Yorumları’’ başlığı altında yer verilmiştir.
Digital Camping For Community raporu için tıklayınız.
e-Çalıştay; SosyalBen Vakfı’nın Türkiye’deki her uygulaması uluslararası arenaya taşınabilmesi adına birer pilot görevi görmektedir. Türkiye’de stratejik olarak konumlanmış 11 ildeki toplulukları ile çalışmalarını yürüten SosyalBen Vakfı, gönüllülerin geri dönütleri ve katkılarının çok kıymetli olduğu bu günlerde gençlerin çalışmalarına devam edebilmeleri ve kapasite güçlendirmeye katkı sağlayabilmeleri için e-Çalıştay ‘lar düzenlemektedir. SosyalBen Vakfı uzun vadede 6 Ülkede bulunan gönüllülerinde birbirlerinin bilgi ve deneyimlerinden faydalanabilmeleri ve dünya vatandaşlığı kavramını benimseyebilmeleri için bu kültürün şimdiden hazırlanmasını çok kıymetli buluyor, nerede ve ne koşulda olursak olalım öğrenen örgüt olma özelliğimizi hiç kaybetmeden gençlerin sesine kulak vermeye devam edecektir.
Tüm bu vizyon doğrultusunda gerçekleştirilen e-Çalıştay ‘larda gönüllüler fikir alışverişi yaparak ve daha iyi bir dünya için fayda üretmeye devam etmektedirler.
İçerisinde bulunduğumuz sosyal izolasyon sürecinde, özellikle gençlerin toplumsal fayda sağlama çabası ve gönüllülüğün dijital dünyada da sürdürülebilirliği adına, Avrupa Parlamentosu'nun da iki yıldır gündeminde olan ve uluslararası alanda örnekleri bulunan e-gönüllülüğün Türkiye'de uygulanmasına öncülük etmek için, yeni neslin sivil toplum kuruluşu SosyalBen Vakfı olarak harekete geçtik ve 20 yıldır gönüllülük alanında önemli çalışmalara imza atan Sabancı Üniversitesi CIP birimiyle güçlerimizi birleştirrerek 20 Kasım 2020 tarihinde e-Gönüllülük Zirvesi'ni gerçekleştirdik.
e-Gönüllülük Zirvesi Raporuna Ulaşmak için Tıklayın.